Pressuhalli halli vuodelta 2015

Pitääkö Landtek hallin lumikuormaa jo keventää?

Voit nukkua yösi rauhassa 🙂  Lähes 10 vuoden ajalta, satojen ja satojen toimittettujen eri kokoisten  hallien kokemuksella voimme kertoa, että tietoomme ei ole tullut yhtään tapausta jossa Landtek hallin katto olisi “romahtanut” lumen takia.

Landtek pressuhallien vankka ristikkorunkorakenne, pyöreä kattomuoto ja tiukalle kiristetty katekangas saavat lumet tulemaan katolta alas hyvinkin “liukkaasti”.  Landtek hallin kattorakenteen pituussuuntaiset ruodeputket estävät tehokkaasti  isompien lumi/jääpussien muodostumisen jolloin ylisuuria kattokuormia ei pääse syntymään.  Toki jokaisessa asiassa tulee käyttää myös “maalaisjärkeä”. Tilanteessa jossa hallin sijainnista, hyvin erikoisesta sääilmiöstä, löysälle päästetystä katteesta tms. johtuen lunta/jäätä kertyy hallin katolle todella poikkeuksellisen paljon, on syytä ryhtyä kattokuorman keventämiseen – aivan samoin kuin minkä tahansa rakennuksen katolta milloin ollaan normiston ylärajoilla.  Jos halli on suhteellisen uusi (pvc-katteen pinta on puhdas, liukas ja kireällä) sekä halli on kaikin puolin hyväkuntoinen, on lumen pudottaminen lähes aina turhaa ja isompi riski kuin antaa lumen olla katolla. Sään lauhduttua lumet kyllä lähtee nopeastikin.

Miten arvoida kattokuorman määrää?  

Rakennusten alueellista katoille kertyvän lumikuoman tilannetta voi seurata Ympäristökeskuksen kotisivuilta  www.ymparisto.fi/kattojenlumikuorma.  Suntaa-antavan, tontilla/rakennusten katolla olevan lumikuormalukeman voit arvioida  mittaamalla lumipeitteen paksuuden ja verrata sitä keskiarvomassaan 350kg/m3.  ( esim. yksi neliömetri 50cm lunta = 175kg/m2)  Katso tarkemmat ohjeet lumipainon mitoituksesta: www.ely-keskus.fi/documents/10191/57298/Lumipuntari/

Miten keventää lumikuormaa turvallisesti ?

Jos erityisestä syystä katsot, että hallin lumikuormaa on syytä keventää, niin yksinkertaisin ja turvallinen keino on asentaa hallin oviaukkoon tehokas polttoöljykäyttöinen rakennuslämmitin, joka puhaltaa halliin lämmintä ilmaa. Tällöin lämpötila katossa nousee plussan puolelle jolloin lumi/jää lähtee helposti liikkeelle. Aivan kuten suojasään koittaessa muutoinkin. Toinen tapa on saattaa lumet liikkeelle “mekaanisesti”  hallin ulkopuolelta kurottajan tai kuorma-auton nostokorista käsin ns. lumenpudotustyökalulla tai muovilapiolla tms. Tällöin työ on tehtävä hellävaroen sillä on suuri riski saada vaurioita pressukankaaseen, joten tätä tapaa ei tule suosia. Missään tapauksessa tyhjennystä ei pidä tehdä hallin sisäpuolelta laudalla tms. kattokangasta “tökkien”.  Kangas vaurioituu ja jos huono tuuri käy, se voi revetä ja painavat lumet/jäät romahtaa pudottajansa päälle. Hallin ulkopuolella  tulee myös noudattaa varovaisuutta sillä PVC kate on liukas jonka päältä lumimassa lähtee vauhdilla. Lumen mahdollinen poisto hallin sivuilta tulee tehdä  silloin, kun katolta putoava lumi ei voi aiheuttaa vaaratilannetta. Kysy tarvittaessa lisätietoja henkilökunnaltamme.