Lumikuorman keventäminen Landtek hallin katolta

Kuten edellisessä artikkelisssa totesimme, on lumen pudottaminen lähes aina turhaa ja riskialtista sillä mekaaninen “tyhjennys” voi vaurioittaa kattokangasta. Landtek hallit on tehty Suomen olosuhteisiin.  Jos kuitenkin katsot, että valittu hallirunko (1,75 – 3,5Kn2) huomioon ottaen, että  esimerkiksi liian löysällä pidetyn pressun takia tai jostain muusta erityisestä syystä hallin päälle alkaa muodostua todella “hälyttävän” iso lumikuorma kannattaa tyhjennystoimiin ryhtyä.

Yksinkertainen ja helppo keino on asentaa hallin ovensuuhun tehokas polttoölykäyttöinen rakennuslämmitin joka puhaltaa hallin sisään kuumaa ilmaa.  Katossa lämmin ilma alkaa jo pian sulattaa pressun päällä olevaa lunta jolloin lumi lähtee liikkeelle ihan itsestaään. Aivan samoin kuin kevättalvella auringon lämmittäessä hallin lämpötilan plussan puolelle.

Toinen tapa on tehdä tyhjennys mekaanisesti hallin ulkopuolelta esim. kurottajan, kuukulkijan tai vaikka kuorma-auton nosturin henkilökorista käsin.  Tällöin on varottava vaurioittamasta kattokangasta  ja käytettävä muovilapiota tai erityistä kattolumien poistoon suunniteltua työkalua.

Missään tapauksessa hallin kangasta ei saa mennä hallin sisäpuolelta tökkimään esim laudalla tai muulla välineellä.  Tällöin on vakava riski  että kangas repeytyy ja lumimassat putoavat pudottajansa päälle.

Lue STÄ lisää Landtek hallin lumikuorman kestävyydestä.  Lue TÄSTÄ artikkeli miten arvioit lumikuorman painoa