Pressutalli

“Pressutalli romahti”. Karua todellisuutta, katsaus pressutallien tarjonnasta 2021.

Maassamme toimitetaan vuosittain kaatopaikoille tuhansittain melko vähäisestäkin lumesta romahtaneita tai tuulen mukaan lähteneitä “laadukkaita, kestäviä, varma valinta Suomen olosuhteisiin” -pressutalleja . Ylimääräisen vaivan ja “hatutuksen” lisäksi nämä rakennelmat kuormittavat vuodesta toiseen valtavasti ympäristöä. Ne aiheuttava useasti myös valitettavan isoja vahinkoja mm. lumen ja metallisten runkoputkien  alle jääneille ajoneuvoille, ja /tai lähinaapureiden omaisuudelle. Syntyneiden sotkujen ja vahinkojen korjauskustannukset nousevat monesti harmittavan korkeiksi. Vakuutusyhtiöt eivät rikkoutunutta tallia, eikä vahingoittunutta muuta omaisuutta korvaa, edes “kaikenvaranvakuutuksesta”. Lue esimerkki vakuutuslautakunnan ratkaisusta.

Lumen tulo on jokavuotinen ilmiö.  Herää kysymys, onko markkinoilla olevia pressutalleja edes tarkoitettu Suomen markkinoille, meidän olosuhteisiin, lainkaan?

Tekemäni pieni ja hieman subjektiivinen pikakatsaus markkinoilla näkyvästi esillä oleviin pressutalleihin osoittaa, että käytännön vastuu ostoksesi soveltuvuudesta autosi, veneesi tai esimerkiksi asuntoautosi suojaksi jää yksin ja ainoastaan tallin ostajalle. Ei vähäisessäkään määrin myyjälle, maahantuojalle eikä vakuutusyhtiölle. Ellet sitten sitoudu atkuvasti toimimaan juuri kuten myyjä käyttö-tai takuuehdoissa edellyttää. Käyttohjeen “Poista satanut lumi tallin päältä aina heti lumisateen jälkeen muuten talli saattaa romahtaa” -takuuehto on maamme olosuhteissa ihmisille käytännössä mahdoton noudattaa.  Pressutalliturmassa voi olla vaikea saada edes kuluttaja-asiamieheltä isommin apua tilanteeseen jos et ole käyttöohjetta kuuliaisesti noudattanut.

 

Otteita pressutalleja markkinoivien yritysten viestinnästä verkkosivuillaan sekä lainauksia ko. tallien käyttö/ turvallisuusohjeista /takuuehdoista:

(Aineistö koottu 13-14.4.2021)

Pressutalli Prohall 3x6m 399€  Takuu, ei mainintaa. Kärkkäinen.com (tuotetta myy myös mm. Puuilo, Virtasenkauppa, Taloon.com jne.) “Kestävä pressutalli pohjolan olosuhteisiin…. Poista satanut lumi tallin päältä aina heti lumisateen jälkeen, muuten talli saattaa romahtaa.”         

Pressutalli Norfolk Caravantalli PVC 8x4m 949€ Takuu 24kk Tavaratalo Hurrikaani ( tuotetta myy myös mm. K-rauta). “Norfolk PRO PVC 4x8m on laadukkain markkinoilla oleva asuntoautojen ja asuntovaunujen pitkäaikaissäilytykseen suunniteltu katos…. Tallin rakenne ei kestä lumikuormia… Poista satanut lumi tallin päältä aina heti lumisateen jälkeen muuten talli saattaa romahtaa. Takuu ei kata romahtamista”

Pressutalli Kaaritalli PRO 3x6m ovh 529€ Takuu 1 v. Pressutalli.fi  Pressutalli 500g PVC peittellä ja kaarikatolla pohjoisiin olosuhteisiin… Pressutalli ei kestä lumikuormia. Myyjä/maahantuoja ei vastaa lumen, sateen tai myrskyn aiheuttamista vahingoista”

Pressutalli Ranch 9,2×7,5×4,85m Takuu 1v. 3090€ Nettimyynti.fi. ” Todella laadukas ja kestävä Ranch pressutalli….Tallin katto on pidettävä aina puhtaana. Varmista että satanut lumi ei jää tallin katolle” *)

Pressutalli PROF 3x5m 269€ Takuu 1v.K-rauta  ” Poista välittömästi kattorakenteeseen kertynyt lumi tai jää… Suosittelemme, että poistat peitteen, jos paikkakunnallesi on ennustettu kovaa tuulta tai vaikeita sääolosuhteita”.

Pressutalli Dancover pro 8x3x8m 1054€ Dancover.com “Vahva ja joustava pressutalli PRO ammattilaisille… Kun sataa, syntyy riski veden kertymisestä telttasi katolle ja teltan romahtamisesta. On sinun vastuullasi pitää vesi poissa kattopeiteeltä. Kun sataa lunta, on sinun vastuullasi poistaa lumi rakennelman katolta suojataksesi sitä vahingolta.

Pressutalli Prohall 500g 3,4 x 7m 379€ Grillikauppa.com) ” Tallin katto on pidettävä aina puhtaana. Varmista että satanut lumi ei jää tallin katolle. Takuu ei koske lumikuorman takia romahtanutta hallia” 

Pressutalli Ranch Premium Carvan 900g 4x8m 2990€ Pressutalli.net Kestävä pressutalli pohjolan olosuhteisiin...Omistajan velvollisuus on poistaa lumi hallin päältä välittömästi. Varmista että satanut lumi ei jää tallin katolle. Takuu ei kata lumikuorman takia romahtanutta tallia”.

  •  HUOM!  mm. Motonet, Puuilo, Tokmanni ja IKH  eivät julkaise, tai en ainakaan löytänyt heidän verkkosivuiltaan heidän markkinoimistaan pressutalleista  käyttö -eikä takuuehtoja lainkaan. Pyydä ne nähtäväksesi ennen ostopäätöstä, niin ymmärrät mitä olet ostamassa.

 

Rakentamisen raskaat normit

Etsiessäni edes pientä osviittaa siihen, minkälaisille tuuli -tai  lumikuormille markkinoilla olevat  pressutallit on suunniteltu, en  läpikäydyiltä verkkosivuilta löytänyt tarkistuspäivänä asiasta minkäänlaista mainintaa kenenkään sivuilta. Dancover.com sivusto on ainoa joka mainitsee teknisissä tiedoissa “todistukset EN 1090-1:2009+A1:2011″ Toisaalla taasen mainitaan: ” Tämä rakenne ei ole testattu erityisiä lumi-ja tuuli-kuormat “  Erään toisen pressutallin kauppias varoittaa: “Pressutalliin ei saa mennä mikäli kaikkia lumia ei ole poistettu katolta”Eikö vähimmäisvaatimuksena tule pitää, että tuote on normaalioloissa -ja käytössä turvallinen?  Tai sitten kyseisen kaltaisen varoituksen omaava talli tulee olla tarkoitettu pelkästään kesäkäyttöön. 

Vaikka kannatan lämpimästi rakentamisen byrokratian vähentämistä ymmärrän erinomaisen hyvin maamme rakennusvalvontaa tekevien virkamiesten hyvin penseän suhtaumisen esim. toimenpidelupien myöntämiseen pressutallirakennelmille. Laadukas teräsrakennesuunnittelu / lujuuslaskelmien teettäminen, aitoon CE- merkintään liittyvien vaatimusten täyttämisestä puhumattakaan luonollisesti maksaa, kuten arvata saattaa. Valitettavasti  se myös tuntuu laadukkaasti suunnitellun ja valmistetun tuotteen loppuhinnassa.

Voisiko pienemmille pressutalleille joku vähemmän raskas “kestävyysluokittelu” tulla kysymykseen Yksinkertaisin luokittelu voisi olla “vain kesäkäyttöön” -tuote,  jolloin kantavuuksia yms. suunnittelutietoja ei tarvitsisi julkistaa ja kuluttaja ottaa tallin käytöstä tietoisesti vastuun.
Toinen kategoria voisi olla “Talvi kausi” jolloin em. tiedot tulee tuotteeseen sisältyä. Näin kuluttajalla olisi pressutallin ostosta ja käytöstä hiukan parempi tietoisuus. Vahinkotapauksessa myös vakuutukset voisi antaa suojaa. Nykymenolla homma on äärimmäisen villiä ja vastuu sälytetty tyystin tuotteen loppukäyttäjälle.

Hyvä asiakas ja  “kuluttaja”.  Suosittelen lämpimästi jättämään “roskatuotteen” kauppaan. Oli sitten kysee vaikka luokattomista keinonahkakengistä tai onnettomasta autoteltasta. “Maailma hukkuu paskaan”  hiukan vähemmän jos me loppukäyttäjät kieltäydymme niitä ostamasta.

Entistä laadukkaampien,  aidosti Suomen sääolosuhteisiin soveltuvien tuotteiden puolesta

Risto Inna

Landtek Finland Oy

Palautetta ja lisänäkökulmia asiaan vastaanotan milelläni:  Inna.risto ät landtek.fi

Landtek Oy:n pressutallivalikoimiin