Tarvitsetko luvan pressuhallin pystyttämiseen ?
Yksiselitteistä vastausta emme kykene sinulle valitettavasti antamaan. Yksinkertainen vastauksemme on että et tarvitse mikäli pystytätä hallin/ tallin tilapäiseksi sääsuojaksi”.
Sääsuojakin muuttuu lupamenettelyn piiriin silloin, jos hallin käyttö venyy “lyhytaikaista” pidemmäksi. Luonnollisesti asiaan merkittävästi vaikuttava seikka on minkä on hallin koko, sijoituspaikka, käyttötarkoitus, onko asemakaava vai haja-asutusalue jne.
Kolmas asiaan vaikuttava seikka on että kunnilla on eri puolilla maata erilaiset rakentamista ohjaavat rakennusjärjestykset ja viranomaiset tulkitsevat myös asetuksia hieman eri tarvoin. Onneksemme poliitikkojen ja virkamiesten puheissa on alkanut kuulua myös Ruotsin mallin mukaista rakentamisen byrokratiaa keventämistä vaativia puheita. Toivottavasti nämä puheet konkretisoituvat pian myös teoiksi!

Sääsuojahallina hallin runko yksinkeraisesti pystytytetään suoraan maahan, kantavalle sora / hiekkakentälle tai vaikka asfaltille ilman varsinaisia perustuksia. Hallin pystytys ja tarvittaessa siirrettävyys on jotakuinkin helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. Toki ankkurointi on myös tilapäiskäytössä tehtävä huolella ja kestävällä tavalla.
Landtek CE merkittyjä hallin runkomalleja on hallin koosta riippuen kolme. Perusmallina on ns. sääsuojahalli jota olemme toimittaneet jo pitkään mm. haja-asutusalueille kone-ja rehusuojiksi ja myös taajama-alueille auto/caravan -ja venesuojiksi jne. Tämän laskennallinen lumikuorma on 1,75kN/m2.(ns. lumikuorma maassa arvo). Tämä malliston kevein on edullisin ja hyvin suosittu. Sen runko on periaatteessa hyvin samanlainen ristikkomalli kuin paksummasta/isommasta teräsdimensioista valmistetut sisarensa. Lumikuormavaatimukset, sekä rakennuslupaviranomaisten tulkinnat ovat kuitenkin vuosien saatossa yhä kiristyneet joten jos olet aikeissa hakea hankkeelle rakennuslupaa, tälle hallimallille on sitä on yhä haastavampaa saada.
Varsinaista rakennuslupaa on tarvittu ja haettu mallistomme suurimmille halleille ja milloin käyttötarkoitus on esimerkiksi yrityksen toimitila tai sijoituspaikkoihin missä paikkakunnan rakennustarkastaja katsoo välttämättömäksi. Näihin olosuhteisiin meillä on tarjolla nykyisin Landtek Hall Fin- malli. Tämä eroaa perussääsuojamallista entistäkin rankkarakenteisemmalla runkorakenteella ja ne täyttävät 2,50kN/m2 lumikuormavaatimuksen. Tämä kattaa valtaosan maatamme. Kolmantena vaihtoehtona meillä on tarjota Nordic runko jopa 2,75 kN/m2 kaikkein haastavimmille lumikuormavaatimuksen alueille. Kaikki mallistomme hallit ovat CE-hyväkysyttyjä.
Hallikaupan hintaan kuuluu hallin vakiomuotoiset perusmuotoiset pääpiirustukset (pohja,julkisivu sekä leikkaus) ja tarvittavat teräsrakennekuvat. Asemapiirrokset, asennuspaikkakohtaisen ankkurointi/perustamissuunnitelman sekä muut paikkakunnan lupaviranomaisen mahdollisesti vaatimat erityissuunnitelmat eivät kuulu hallitoimituksen hintaan.
Luvan hakeminen
Rakennustarkastaja määrittää myös tarvitseeko hanke erillistä pääsuunnittelijaa. Pääsuunnittelija huolehtii yhdessä tilaajan kanssa mm. asemapiirroksesta ja muista rakennusvalvonnan vaatimista dokumenteista ja suunnitelmista sekä katselmuksista. Rakennustarkastaja voi määrätä lupaehdoissa myös että hankkeessa tarvitaan vastaava työnjohtaja. Joissakin tapauksessa sekä pääsuunnittelija että vastaava työnjohtaja voi olla sama henkilö.
Halutessasi tulemme tekemään hallin konkreettisen pystytystyön. Tässäkin tapauksessa rakennuttaja vastaa asennuspaikan asemapiirroksesta, perustamissuunnittelusta sekä mahdollisesti hankkeeseen vaadittavan ulkopuolisen pääsuunnittelijan / vastaavan työnjohtajan pestaamisesta.
Hallin rakenne ja ankkurointi/perustus
Landtek tallien -ja hallien rakenne muodostuu yksinkertaistetusti pulttiliitoksin koottavista kuumasinkityistä “sokkeliputkesta”, teräsristikkokehistä, ruodeputkista, jäykistysvaijereista sekä kaarien päälle pingotettavasta vahvasta PVC pressukatteesta.
Hallin perusasennus tehdään hallin koosta ja/tai olosuhteista riippuen hallipaketin mukana tulevilla pitkillä maakiiloilla esim. kantavalle sorakentälle tai asfalttikentälle. Pysyvämmässä ratkaisussa perustus/asennus voidaan tehdä kierrepaaluja hyväksikäyttäen, massapainoilla tai esim. sokkelielementeillä (esim. betonileegot tai betonipaalut). Näin saadaan helposti edullinen, suoraseinäinen, erinomaisesti tuuli – ja lumikuormia kestävä runko melko keveällä, siirrettävyyden mahdollistavalla rakenteella. Toki halli voidaan perustaa myös perinteisellä betoniantura +sokkeliratkaisulla, mutta silloin menetetään Landtek hallin yksi valteista, myöhempi siirrettävyys ja uusiokäyttö. Rakennuslupahankkeissa päätä olosuhteisiisi ja sinulle mieluisin/helpoin ankkurointi/perustamistapa oman suunnittelijasi kanssa.
Olemme ylpeitä tuotteestamme. Uskallamme sanoa että tarjoamme parasta laatua mitä pienhallikategoriassa on missäänpäin maailmaa tarjolla. Ota yhteyttä me tuemme ja autamme. Jos toiveessasi on jotain erityisratkaisuja pyrimme löytämään niihinkin ratkaisun.